Foredrag med David Trads

Det amerikanske præsidentvalg

Onsdag den 12. oktober holdt David Trads, journalist og forfatter, foredrag på Støvring Gymnasium. Foredraget omhandlede det forestående amerikanske præsidentvalg, som allerede nu er et historisk et af slagsen.

Af Karoline Kristjansen, 3f Støvring Gymnasium

David Trads introducerede eleverne til ’det mest spændende præsidentvalg nogensinde’ ved at præsentere os for demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton, tidligere førstedame, udenrigsminister og senator, samt republikanernes præsidentkandidat Donald Trump, forretningsmand, milliardær og reality-personlighed. Én af disse personer vil den 8. november 2016 blive valgt til leder af den frie verden. Og noget at bide mærke i, i den forbindelse er den forskellighed der er imellem de to kandidater. Efter at have haft bopæl i flere dele af USA i 12 år gennem de sidste 30 år har Trads erfaringer, som i den grad kvalificerer ham til at formidle amerikanernes syn på de to kandidater. Hillary har levet et langt politisk liv, som bl.a. gør, at hun bliver opfattet som integreret i det politiske establishment, som mange amerikanske vælgere gerne vil gøre op med. Hun er en politiker, som ganske vidst er begavet, dygtig og erfaren – men det er langt fra afgørende egenskaber. Dette er nemlig egenskaber, som en stor del af den amerikanske befolkning i vid udstrækning ikke efterspørger i dag. Det er nemlig en revolutionerende kontroversiel og nyskabende tankegang, som er efterspurgt – og dette kan Donald Trump levere.

David Trads formåede at formidle mentaliteten hos den amerikanske befolkning, og han formidlede komplekse problemer og svar med en samfundsfaglig tyngde, således at det blev let forståeligt og ikke mindst fyldt af underholdende anekdoter. Afslutningsvist citerede Trads Winston Churchill: “Democracy is the worst form of government, except for all the others.” – Demokrati er trods alt den bedste styreform.