Dansk
Sprog, litteratur og medier
I dansk i gymnasiet er kerneområdet dansk sprog, litteratur og medier. Faget er et treårigt obligatorisk fællesfag på A-niveau.
Link til læreplanerDansk A
Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og medier. I arbejdet med dansk sprog og dansksprogede tekster i forskellige medier møder du kultur- og bevidsthedsformer i Danmark, Europa og den øvrige verden fra oldtid til i dag.
Undervisningen tager udgangspunkt i dit faglige niveau fra folkeskolen. Arbejdet med mundtlighed og skriftlighed forbinder de fire kompetencer: at lytte, tale, læse og skrive med en overordnet indsigt i sprog, litteratur og medier.
Fagets mål
Danskfaget tjener på en gang et dannelsesmæssigt og et studieforberedende formål. I arbejdet med ældre og nyere tekster skabes grundlaget for:
- viden og kritisk-analytisk sans
- et sikkert sprogligt udtryk
- historisk og litteraturhistorisk overblik
- evne til at orientere sig og handle i et moderne, demokratisk, globalt orienteret samfund
- dannelse af personlig identitet
Kernestoffet i faget
Kernestoffet i faget er det sproglige, det litterære og det mediemæssige stofområde. De tre stofområder indgår i et tæt samspil i undervisningen:
- Det sproglige arbejde består af en fordybelse i fagets mundtlige og skriftlige genrer.
- Gennem en række nedslag i de sidste 1000 års litteratur læses et historisk bredt og genremæssigt varieret udvalg af primært skønlitterære tekster.
- Der arbejdes med forskellige udtryksformer i såvel trykte som elektroniske medier.
- Mediedelen skal samtidig i særlig grad tematisere kommunikationsbegrebet.
Samspil med andre fagDanskfaget er omfattet af det generelle krav om samspil mellem fagene og indgår i almen studieforberedelse og almen sprogforståelse. Specielt gennemføres et forløb i samspil med historie med vægt på historisk overblik og sammenhæng. Der lægges vægt på inddragelse af it i undervisningen.