EU-debat

Fra stor tvivl til dybere forståelse – EU-debat

EU-valget 9. juni er vigtigt og får stor betydning for både EU generelt og for Danmark. Men EU er en kompliceret størrelse – ikke mindst for førstegangsvælgere.

Involvering både lokalt og globalt er en kerneværdi på SGY, og derfor var der tirsdag den 2. april arrangeret EU-debat for alle skolens samfundsfagselever fra 2.g og 3.g. Ni partier stillede op med EU-kandidater til debatten, der var arrangeret af Europabevægelsen og ledt af Mathies Gronemann fra DR.

Eleverne var godt forberedte fra deres samfundsfagstimer og var klar med spørgsmål til politikerne, som derfor ikke blot fik lov til at mene og føle. I stedet bad eleverne flere gange politikerne om at konkretisere deres forslag og svar til bl.a. landbrugsstøtte og ideen om kernekraft i Europa.

Efter debatten var Nanna Møller Nielsen fra 3.x og Marie Gjesing Hansen fra 3.d enige om, at arrangementet var virkelig godt. Særligt var de glade for, at så mange partier var til stede og at debatten blev ledt af en professionel ordfører: ”Faktisk kunne debatten godt have været længere, for der er stadig meget, vi ikke nåede at høre om” uddyber de.

Debatten hjalp! Selvom EU er kompliceret – også efter en lang debat – så fortæller flere elever, at de føler sig markant bedre klædt på og klar til stemmeboksen.